Δελτίο Τύπου: Ολοκλήρωση του Συνεδρίου Οικογενειακής Διαμεσολάβησης: «Η εξέλιξη του θεσμού της Οικογενειακής Διαμεσολάβησης: Ζητήματα και Προκλήσεις»

Θεσσαλονίκη, 5 Μαρτίου 2024

Δελτίο Τύπου

Θέμα: Ολοκλήρωση συνεδρίου Οικογενειακής Διαμεσολάβησης: «Η εξέλιξη του θεσμού της Οικογενειακής Διαμεσολάβησης: Ζητήματα και Προκλήσεις»

Με απόλυτη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή, ολοκληρώθηκε το συνέδριο του Ινστιτούτου Κατάρτισης Διαμεσολαβητών Θεσσαλονίκης (Ι.Κ.Δ.Θ.) με θέμα: «Η εξέλιξη του θεσμού της Οικογενειακής Διαμεσολάβησης: Ζητήματα και Προκλήσεις», το οποίο πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), τη Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024,  σε συνδιοργάνωση με το ΕΒΕΘ.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο κ. Σταύρος Καλαφάτης, Βουλευτής Α Θεσσαλονίκης, η κ. Θεοδώρα Λειψιστινού, Αντιδήμαρχος Παιδικής Μέριμνας, Οικογένειας και Κοινωνίας των Πολιτών, ο κ. Παναγιώτης Γιαννόπουλος, Αντιπρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, η κα Μαρούσα Πρωτοπαπαδάκη, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κατάρτισης Διαμεσολαβητών Θεσσαλονίκης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ο κ. Εμμανουήλ Βλαχογιάννης, Α’ Αντιπρόεδρος ΕΒΕΘ, ο κ. Νικόλας Κανελλόπουλος, Γενικός Γραμματέας ΟΠΕΜΕΔ, Δικηγόρος Αθηνών – Διαμεσολαβητής και η κ. Κατερίνα Κωτσάκη, Πρόεδρος Ελληνικής Ένωσης Διαμεσολαβητών, Δικηγόρος Αθηνών, ε.τ., Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια, Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια διαμεσολαβητών, Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Διαμεσολάβησης του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, διεξήχθησαν τρεις κύριες συνεδρίες, με στόχο την ανάδειξη των δικονομικών και ουσιαστικών προκλήσεων, των διεθνών εξελίξεων και των βέλτιστων πρακτικών στον τομέα της οικογενειακής διαμεσολάβησης.

Η 1η Συνεδρία, με συντονισμό της κ Καλλιόπης Μακρίδου, Καθηγήτρια Αστικού Δικονομικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εστίασε στη «Δικονομική και Ουσιαστική Προσέγγιση της Οικογενειακής Διαμεσολάβησης», με τον κ Παναγιώτη Γιαννόπουλο, Αναπληρωτή Καθηγητή Νομικής Σχολής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, και την κ Άννα Εμ. Πλεύρη, Επίκουρη Καθηγήτρια Πολιτικής Δικονομίας και ΕΕΔ Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας, να αναλύουν τις δικονομικές προκλήσεις και τα ουσιαστικά ζητήματα που προκύπτουν στις οικογενειακές διαφορές.

Η 2η Συνεδρία, υπό τον συντονισμό του κ Βασίλη Σιαπέρα, Δικηγόρο Θεσσαλονίκης, μέλος ΔΕ ΙΚΔΘ, μέλος ΔΣ ΔΣΘ, αφορούσε τις «Εξελίξεις και Προκλήσεις στην Οικογενειακή Διαμεσολάβηση: Διεθνείς Προοπτικές και Εφαρμογές», με ομιλητές τους κ Πέτρο Αλικάκο, ΔΝ, Πρόεδρος Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, κ Αικατερίνη Καραϊνδρο, Πρωτοδίκης, και τον Λόρδο Δικαστή Sir Bernard Rix, οι οποίοι σχολίασαν την εφαρμογή της οικογενειακής διαμεσολάβησης στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, τα προβλήματα αυτής καθώς και προτεινόμενες λύσεις ενώ παράλληλα συζητήθηκε και η οπτική του Δικαστή αναφορικά με την εξέλιξη της οικογενειακής διαμεσολάβησης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η 3η Συνεδρία, με συντονισμό της κ Ζωής Γιαννοπούλου, Δικηγόρο Θεσσαλονίκης, Διαμεσολαβήτρια, Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών ΙΚΔΘ, Διευθύντρια Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Επίλυσης Συγκρούσεων, επικεντρώθηκε στα «Μαθήματα Βέλτιστης Πρακτικής και Οπτικές της Οικογενειακής Διαμεσολάβησης», όπου οι κκ Dominic Reaside, Rahim Shamji, Σοφία Ζιάκα και Αφροδίτη Αργυροπούλου παρουσίασαν τις εξελίξεις στην εφαρμογή της διαμεσολάβησης στην Ελλάδα και διεθνώς.

Τέλος, ακολούθησαν δύο παρεμβάσεις από την κ. Δέσποινα Δ. Κωνσταντινίδου, Δικηγόρο, Νομικό – Οικογενειακή Διαμεσολαβήτρια, Μέλος του Διεθνούς Κέντρου Διαμεσολάβησης σε Οικογενειακές Διαφορές και στην Απαγωγή Τέκνων, MiKK e.V., με θέμα «Διασυνοριακή Οικογενειακή Διαμεσολάβηση και Διεθνής Απαγωγή Τέκνων» και τον κ Δημήτρη Φιλοκώστα, Παιδοψυχίατρο – Οικογενειακό θεραπευτή, με θέμα «Τα παιδιά ως άμαχος πληθυσμός στο διαζύγιο».

Το συνέδριο υπογράμμισε την ανάγκη για εξελιγμένες διαδικασίες οικογενειακής διαμεσολάβησης που ανταποκρίνονται στις δικονομικές, ουσιαστικές και διεθνείς προκλήσεις, ενώ παράλληλα ανέδειξε την κρίσιμη σημασία της οικογενειακής διαμεσολάβησης ως μέσο επίλυσης διαφορών, επισημαίνοντας τις νομικές, διαπολιτισμικές και πρακτικές δυσκολίες που εγείρονται, καθώς και την ανάγκη για συνεχή ανάπτυξη και εξέλιξη της διαδικασίας για την αποτελεσματική προστασία των εμπλεκόμενων μερών, ιδίως των παιδιών.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το σύνολο του συνεδρίου στο κανάλι youtube του ΙΚΔΘ πατώντας εδώ.

Δείτε επίσης