Δελτίο Τύπου: «Εθνικό κτηματολόγιο και Διαμεσολάβηση: Θεωρητική και πρακτική προσέγγιση»

Θεσσαλονίκη, 22 Δεκεμβρίου 2020

Δελτίο Τύπου 

Θέμα: Διαδικτυακή επιστημονική ημερίδα «Εθνικό κτηματολόγιο και Διαμεσολάβηση: Θεωρητική και πρακτική προσέγγιση».

Ιδιαίτερα επιτυχής υπήρξε η εκδήλωση του Ινστιτούτου Κατάρτισης Διαμεσολαβητών Θεσσαλονίκης (Ι.Κ.Δ.Θ) και του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Α.Π.Θ. με αντικείμενο τη σχέση του Εθνικού κτηματολογίου και της Διαμεσολάβησης, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020. Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Πρόεδρος του ΔΣΘ κ. Ευστάθιος Κουτσοχήνας, η Πρόεδρος του Ι.Κ.Δ.Θ και μέλος του ΔΣ του ΔΣΘ κα Μαρούσα Πρωτοπαπαδάκη και ο Διευθυντής του ΔΠΜΣ Κτηματολόγιο και Καθηγητής Νομικής Σχολής ΑΠΘ κ. Γεώργιος Διαμαντόπουλος. Η ιδιαιτέρως αυξημένη συμμετοχή, απολύτως συμβατή με την ποιότητα των εισηγήσεων, υπογράμμισε τα σημεία που συναντώνται τα δύο αυτά αυτοτελώς δομημένα αντικείμενα.

Η πρώτη εισήγηση πραγματοποιήθηκε από τον Καθηγητή Νομικής Σχολής ΑΠΘ, κ. Γεώργιο Διαμαντόπουλο, ο οποίος προσέγγισε το κτηματολόγιο ως σύστημα δημοσιότητας αφενός και ως σύστημα διόρθωσης των ανακριβών κτηματολογικών εγγραφών αφετέρου. Ακολούθησε η εισήγηση της Δ. Ν. Δικηγόρου, Διαμεσολαβήτριας και Εκπαιδεύτριας στο Ι.Κ.Δ.Θ., κας Ζωής Γιαννοπούλου, η οποία παρουσίασε το νομοθετικό πλαίσιο του ν. 4640/2019 σχετικά με το θεσμό της διαμεσολάβησης στην Ελλάδα. Η Επικ. Καθηγήτρια Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας, κα Άννα Πλεύρη, αναφέρθηκε στη διαμεσολάβηση σε διαφορές κτηματολογικού δικαίου και στη συνέχεια η Δ.Ν. Δικηγόρος και Διαμεσολαβήτρια κα Αναστασία Βεζυρτζή ανέπτυξε το ρυθμιστικό πεδίο του άρθρου 8 § 4 ν. 4640/2019. Έπειτα η Δ. Ν. Δικηγόρος, Διαμεσολαβήτρια και Εκπαιδεύτρια του ΙΚΔΘ, κα Σοφία Ζιάκα, ανέλυσε τις νομολογιακές εφαρμογές της χρησικτησίας στο πεδίο της διαμεσολάβησης. Ο Δικηγόρος, Διαμεσολαβητής και Μέλος της ΚΕΔ, κ. Αντώνης Μικροπανδρεμένος, παρουσίασε το πρακτικό διαμεσολάβησης ως τίτλο εγγραφής ή εξάλειψης υποθήκης και ως τίτλο διόρθωσης εσφαλμένου ΚΑΕΚ. Ο Ασκ. Δικηγόρος, κ. Κωνσταντίνος Παπαχρήστου-Δημητράς, ασχολήθηκε με το πρακτικό διαμεσολάβησης ως τίτλος ανάκλησης του επιβληθέντος κατ’ άρθρο 724 ΚΠολΔ ασφαλιστικού μέτρου. Η Προϊσταμένη Κτηματολογικού Γραφείου Εορδαίας, κα Ζωή Μπέλλη, έκανε αναφορά στα επισυναπτόμενα στο πρακτικό διαμεσολάβησης έγγραφα προκειμένου αυτό να καταχωρηθεί στα κτηματολογικά φύλλα και η Προϊσταμένη του Τμήματος Νομικής Υποστήριξης Κτηματολογίου, κα Ρένα Κουκούτση, παρουσίασε μια πρακτική προσέγγιση των ζητημάτων που γεννώνται από την καταχώριση του πρακτικού διαμεσολάβησης στα κτηματολογικά φύλλα. Τέλος, η Καθηγήτρια Νομικής Σχολής ΑΠΘ, Διευθύντρια Σπουδών του ΙΚΔΘ και Αν. Διευθύντρια ΔΠΜΣ Κτηματολόγιο, κα Καλλιόπη Μακρίδου, πραγματοποίησε μια κριτική αποτίμηση του θεσμού της διαμεσολάβησης στο πεδίο του Εθνικού Κτηματολογίου.

Με το πέρας των εισηγήσεων ακολούθησαν γραπτές ερωτήσεις-παρεμβάσεις, που ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, έδωσαν αφορμή για υψηλού επιπέδου επιστημονική συζήτηση, ανέδειξαν την ανάγκη και τη σημασία ενός δομημένου διαλόγου για τις προοπτικές σύζευξης των δύο χώρων.

Η διαμεσολάβηση πέρα από την προφανή μέχρι σήμερα και πολυσυζητημένη ξεχωριστή χρησιμότητα της στις οικογενειακές αλλά και εμπορικές διαφορές, αποτελεί ένα εξαιρετικό μέσο που πρέπει να χρησιμοποιηθεί και στο πεδίο του κτηματολογικού δικαίου, υπό τον απαράβατο σαφώς όρο διατήρησης της ασφάλειας των σχετικών συναλλαγών.

Δείτε επίσης